Methode - Opstellingenwerk
254
page-template-default,page,page-id-254,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Methode

Hoe gaat een opstelling?

Je komt met een vraag of een thema, je wilt weten wat er speelt. Na een kort gesprek beginnen we aan de opstelling: personen of thema’s die bij jouw vraag horen, krijgen een plek in de ruimte. Dat kan met mensen zijn, de representanten, of met matjes of andere voorwerpen. Deze uitbeelding van plekken geeft vaak meteen al belangrijke informatie.

 

Dan komt het bijzondere: wie op deze plekken gaat staan, kan heel precies ervaren wat daar thuishoort, bijvoorbeeld spanning of ontspanning, zwakte of kracht. Er ontstaat een wetend veld waarin is te voelen wat er speelt op de verschillende posities en in de samenhang.

 

Als vraagsteller kijk je van buitenaf naar de opstelling, tegelijk ervaar je wat daar gebeurt van binnen. Soms voelen mensen in hun lichaam een reactie, of komt er een emotie op. Meestal kom je ook zelf in de opstelling te staan, op je eigen plek.

 

Een opstelling wordt vaak gedaan in een groep, met de groepsleden als representant. In mijn praktijk ontvang ik mensen meestal individueel, met z’n tweeën of in een vertrouwd groepje. De verschillende representantentaken neem ik dan op me.

Wat is er uniek aan deze methode?

De focus gaat naar het hele systeem in plaats van naar jezelf. We zoomen uit naar het grotere geheel waar jouw plek onderdeel van uitmaakt. Alleen dat al is voor veel mensen een opluchting: 'O kijk, nu begrijp ik waarom ik daar steeds zo mee worstel, het is veel groter dan ik!'

Een opstelling heeft niet de kennis van de vraagsteller nodig. Ook wat je niet weet kan opduiken. Er kunnen plekken van kracht of trauma aan het licht komen waar de vraagsteller niets over weet. Het is hierbij wel belangrijk te vermelden dat een opstelling nooit een bewijs is van feiten. Opstellen toont de patronen en (geblokkeerde) stromen door de feiten heen.

Een opstellingssessie is eenmalig, je hoeft niet terug te komen. De opstelling kan weken tot maanden doorwerken, je oogst al die tijd de effecten. Als iemand nog een keer komt, is dat meestal met een nieuwe vraag.

Afspraak maken