VAAK GESTELDE VRAGEN - Opstellingenwerk
290
page-template-default,page,page-id-290,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

VAAK GESTELDE VRAGEN

Welke opstellingsvorm zal ik kiezen?

Kies de soort opstelling die jou nu het meest aanspreekt.
Voor het effect maakt de vorm niet uit.

 

Bij de privé opstelling wordt je het meest zelf meegenomen: het is voor veel mensen een intense beleving, je maakt een reis door het landschap van je ziel. Je vraagstuk wordt gedurende 2 uur uitgebreid en van meerdere kanten belicht. Je kunt het gerust een ’totaalervaring’ noemen.

 

Een tafelopstelling kan soms wat nuchterder verlopen. Wil je snel en efficiënt een vastlopende situatie doorgronden, wil je vooral richtlijnen of zijn er letterlijk veel poppetjes in het spel, wellicht is dan een tafelopstelling heel passend. Maar let wel, ook die kan je diep raken.

 

 

klik nogmaals op de vraag om dit venster te sluiten

Is één keer opstellen over een vraag genoeg?

Ja, één opstelling is genoeg voor wat nu het dringendste is. Er komt iets aan het licht, en dat gaat daarna in beweging in het heden. Soms vinden er na afloop verrassende veranderingen plaats, soms begint er een meer stille en geleidelijke beweging.

Als iets verwerkt is en op z’n plek gekomen, kan het gebeuren dat er een nieuwe vraag ontstaat, waarover je dan graag een volgende opstelling wilt doen. Ga na bij jezelf of de vorige opstelling genoeg tijd heeft gehad om te bezinken. Ga na of deze vraag eigenlijk bij de vorige opstelling hoort, of werkelijk een nieuwe, volgende vraag is.
In dat laatste geval ben je van harte welkom voor een volgende opstelling.

 

klik nogmaals op de vraag om dit venster te sluiten

Een familieopstelling, moet je daarvoor met je hele familie komen?

Nee, dat is niet nodig. Het is een bijzondere ervaring als je met meerdere mensen uit hetzelfde gezin of dezelfde familie komt, maar het hoeft niet. Je kunt alleen komen, ook als je een vraag hebt over je gezin of je familie. Dan ben je zelf de hoofdpersoon, de ‘ingang’ naar jouw familiesysteem. Je kunt dus niet een opstelling doen over iemand anders zonder dat het ook over jou gaat.

Als er zorgen zijn over een kind, is het wel extra ondersteunend als beide ouders komen. Het kind zelf hoeft er niet bij te zijn. Bij een relatievraag is het behulpzaam, als beide partners bij de opstelling zijn. Toch kun je ook in deze gevallen alleen komen om hierover een opstelling doen.

Het woord familieopstelling verwijst ernaar, dat de blik van de begeleider op je hele familie gericht is, op ieder die bij jou hoort, ook op de mensen uit de generaties voor jou. Bijna altijd gaat een opstelling over meer personen dan alleen de aanwezige. Daarom wordt er steeds met grote eerbied gewerkt. Opstellingenwerk is zielenwerk voor het hele systeem.

 

klik nogmaals op de vraag om dit venster te sluiten

Hoe voel je je na een opstelling?

Dat is natuurlijk per persoon verschillend. Maar een aantal reacties komt regelmatig voor:
mensen voelen zich rustiger van binnen, of meer ontspannen, ernstig of stil. Soms is een bepaalde lichamelijke klacht minder nadrukkelijk aanwezig, of verdwenen.

Ook kan het gebeuren dat je door alle indrukken de eerste dagen na een opstelling behoefte hebt aan rust en weinig prikkels. Of dat je lichaam reageert met verkoudheid of griep. Na een opstelling kun je nieuwe levenskracht voelen.

Een enkele keer voelt iemand zich verward, verdrietig of kwaad. Als dat na een tijdje niet over gaat, is het goed om weer contact op te nemen om te kijken of er nog iets nodig is in aansluiting op de opstelling.

 

klik nogmaals op de vraag om dit venster te sluiten

Wanneer kun je beter wachten met een opstelling?

Als je eerder over hetzelfde thema een opstelling hebt gedaan, is het de vraag of een nieuwe opstelling zinvol is. Soms hebben mensen kritiek op een eerdere opstelling, of lijkt die niet zo belangrijk. Ga dan na wat er speelt: ben je misschien bezig om wat eerder al naar voren kwam buiten je te houden? Is er echt iets nieuws dat om aandacht vraagt?

 

Als je in de war bent of ernstig van slag, wacht dan met een opstelling. Wanneer je onder behandeling bent van een psychiater of andere psychische begeleiding hebt, overleg dan met diegene over de mogelijke voor- of nadelen van een opstelling voor jou op dit moment.

 

Als iemand anders jou aanraadt om een opstelling te doen, ga dan na of je dat advies graag aanneemt. Als dat niet zo is, doe je de opstelling voor die ander. Dat helpt jou niet.

 

Als je een opstelling wilt doen om in de toekomst te kijken, om iets te bewijzen of zekerheid over een keuze te krijgen, zal het niet werken. De kans is groot dat het je alleen maar meer onzekerheid brengt. Opstellingen zijn anders bedoeld: ze bewegen zich door de feiten heen, tonen in energiebeelden het belangrijkste voor dit moment – dat is alles. Een opstelling kan je wel helpen om met een frisse blik tot je eigen besluit te komen.

 

klik nogmaals op de vraag om dit venster te sluiten

Wie heeft deze methode bedacht?

Deze is in de jaren ’90 in gang gezet door de Duitser Bert Hellinger (1925-2019), een voormalig priester met jarenlange ervaring met verschillende therapieën. Uit deze therapieën heeft hij de familieopstellingen ontwikkeld. Zijn manier van werken heeft zich daarna meer verdicht tot bewegingen van de ziel. Bert Hellinger heeft internationaal navolgers gekregen in vele vormen.

 

Kenmerkend voor Hellingers benadering is de systemisch fenomenologische manier van werken, dat wil zeggen: ingaan op wat zich per moment voordoet en wat je nooit van tevoren weet, en het volgen van bepaalde ordeningen in familiesystemen. Deze ordeningen gaan over binding, balans in nemen en geven, en volgorde. Ze zijn in talloze opstellingen in verschillende landen en culturen van eenzelfde belang gebleken. Maar ze kunnen ook elk moment plaats maken voor iets nieuws.

 

klik nogmaals op de vraag om dit venster te sluiten

Wanneer verwijst Opstellingenwerk door?

Het kan gebeuren dat je het advies krijgt om ook naar je huisarts te gaan. Bijvoorbeeld omdat je meer ondersteuning nodig hebt, of omdat lichamelijke klachten om nader onderzoek vragen.

Ook is verwijzing naar een andere opsteller mogelijk, bijvoorbeeld als er sprake lijkt van sterke overdracht.

Het is natuurlijk aan jou wat je met de adviezen doet.

 

klik nogmaals op de vraag om dit venster te sluiten

Afspraak maken